This page is in translation process

Våra hjälpsändningar

Arbetet med att förbereda nästa hjälpsändning pågår kontinuerligt.

2016

* i januari körde vi ner vinterkläder till flyktingarna i Polen och besökte den ansvariga kyrkan där.
* i Februari går en transport till Rumänien med 66 pallar mat. ​ Två andra mat-transporter står på kö!

   

Sponsorer bland andra:
Gammalt och nytt
Husvagnsexpo
K-G Paulsson
Haraldssons El


2015

​* I januari har vi skickat en hjälpsändning med 68 pallar djupfryst mat till Rumänien.
* I februari körde vi ner 10m3 förnödenheter och kläder till de ukrainska flyktingarna i Warszawa.
* I maj körde vi ner 10m3 till Hunedoara, Rumänien och besökte arbetet.
* I augusti körde vi 10m3 skolutrustning till en skola i Poznan, Polen.
* I september kördes hjälp till Litauen i samarbete med Svenska Kyrkan.
* I oktober körde vi ner 10m3 utrustning till Warszawa, Polen.
* I november kördes 10m3 vinterkläder, skor och förnödenheter till de urainska flyktingarna i Warszawa.
* I december kördes julsändningen ner. 90m3 mat, skor, kläder, nystickat, leksaker, julklappar mm.

Totalt under året har 210m3 skickats.
Utslaget på året har vi sänt tre säckar kläder om dagen samt en pall mat var fjärde dag.

​Sponsorer detta år är bland andra
Husvagnsexpo
​Ett varmt tack alla som skänkt och stöttat vårt arbete. Ni är pärlor!!

2014

Tio hjälpsändningar skickades till främst Rumänien, men även Polen och Litauen med totalt 298m3 varav 150m3 mat, till övervägande delen färdiglagad, fryst sådan. Det senare har bidragit till att hjälparbetet blivit bland de största genom åren. Detta har financierats med stort stöd från  privatpersoner och företag, däribland Ivetofta Sparbank 

Husvagnsexpo 

2013

Under året skickade vi 9 sändningar. Två var traditionella trailers med 90m3 mat, kläder utrustning till Rumänien.  Två trailers med djupfryst färdiglagad mat skickades till centret i Hunedoara, Rumänien under hösten.  Dessutom körde vi ner vår van med 10m3 i december med alla julklapparna och julgodis mm. 

På själva julafton kom så den sista transporten ner, med 64 pallar djupfryst bröd. Frysrummet tar 40 pallar så man ringde runt till alla kyrkor i staden och hjälptes åt att köra ut de resterande 22 pallarna till fattiga familjer på juldagen.

Tre gånger körde vår van till Poznan, Polen, med 10m3 utrustning /resa. Där finns en skola som vi stöttat i många år. Under hösten kördes hjälp till Litauen i samarbete med Svenska Kyrkan, även då 10m3 i vår van.

Historik

Redan den 1:a advent 1990, den första helgen i Korsets Krafts historia genomfördes en insamling på torget i Bromölla till förmån för Rumänien. Strax därefter gick den första transporten, en liten bil på 10m3, fylld med kläder o biblar till Rumänien.

Men det var under nästa resa 1991 som vi fick kontakt med Pastor Gligor Hada i Hunedoara. Hunedoara är en stad på ca 100 000 inv. Uppbyggt runt ett smältverk som för länge sedan haft sin glantid har staden mycket hög arbetslöshet och räknas som ett av Rumäniens krisområden.

Pastor Hada började berätta om sina drömmar. Där fanns ett hjärta som klappade för de fattiga och inte minst för barnen. Det föll sig naturligt att adressera kommande transporter till honom.

Utvecklingen

Under de år vi samarbetat har där byggts upp ett hjälpcenter som både betjänar orten, närområdet med också städer upp till 60 mil därifrån. Man vet att där finns alltid hjälp att få.

På centret finns

* Ett barnhem med plats för 24 barn.

* En matbespisning för skolbarn utan fungerande familjer drivs i samråd med skola och stadens myndigheter.        Minst 100 barn tas emot varje skoldag, och serveras en tvårätters middag.

* Det finns också en lägergård utanför stadens grå gator dit barn får komma för en veckas sommarvistelse i            gröngräset. Lägergården har kapacitet att ta emot ca 50 barn/vecka. Den har nyligen isolerats för att även            kunna nyttjas under vår och höst.

* Övernattning för hemlösa män, hemlösa kvinnor och en fritidsgård för utsatta barn med läxhjälp och mat är      några av de övriga engagemang som finns.

* Finanskrisen drabbade många hårt. Därför finns nu också ett soppkök som betjänar 60 familjer 5 dagar i                veckan.

* Ett äldreboende har öppnats då behovet ökat markant pga nöden. Familjer har ofta inte möjlighet att ta hand    om de äldre. Boendet har fn ca 50 boende, Ytterligare våningar i byggnaden är under ombyggnad.

Pastor Hadas hjälpcenter har ett gott samarbete med staden och socialtjänsten hämtar där praktisk hjälp i form av mat o kläder. Socialtjänsten och den ca 800 personer stora församlingen kan tillsammans täcka in de behövande och effektivt se till att hjälpen kommer ut.

Erkännande

Under våren 2007 mottog pastor Gligor Hada stadens nyckel. Detta hedersbevis gavs honom som ett erkännande för den stora insats som han under lång tid gjort för de fattiga i bygden. Detta var den 15:e nyckeln som delades ut i regionens historia och den första till en kristen pastor.

Det har varit en stor glädje för oss att få samarbeta med dessa människor som av hela sin kraft betjänar de utsatta. Med gott samvete kan vi säga att hjälpen kommer fram.

​​

Contact us

Mailing address:

Korsets Kraft
Industrigatan 19

S-295 39 Bromölla

Sweden

E-mail address: info@korsetskraft.com

secondhand@korsetskraft.com

Tel nr:

Shop: +46 456 - 277 55

Adm:  +46 734 163 474

BG- nummer:

Shop: 646-7484

Adm: 5164-3393

Opening hours:

Weekdays 13-17

Saturdays 10-14

Sundays    closed

Facebook: